fbpx

Sjors Veenhuis en de Averechts

Sjors Veenhuis brengt dit jaar hun debuut album uit bij V2 Records!

Zo gevat als de bandnaam Sjors Veenhuis en de Averechts (is dat meervoud? Ah nee, toch niet) is, zo slim is hun muziek. Nederlandstalige rock, zeker, maar dan met een randje. Of nee: verschillende, elkaar overlappende randjes. En sierlijke wendingen, juist als je ze niet meer verwacht. Maar toch verbijsterend pakkend en toegankelijk.

Sjors Veenhuis, degelijk geschoold gitarist, zet zijn subtiel wringende snarenpartijen in een decor waar verrassende samples en vettig-nostalgische synthesizers ook zo hun plek hebben. Om van de subtiel verwarrende autotune in ‘Halve zool’ maar te zwijgen. In zijn teksten wringt het net zo goed: hoogst persoonlijke observaties vol cryptische weerhaakjes.

In 2015 zette de groep een paar liedjes online, waarna de Duitse producer Sergej Root de boel oppakte. In een gezamenlijk creatief proces vond zo de debuut-EP ‘Zwart Oor’ zijn vorm: vijf sterke nummers vol onverwachte klankkleuren, die heel treffend laten horen waartoe Sjors Veenhuis en de Averechts op de lange termijn nog in staat zijn. Deze EP krijgt op Record Store Day een release op glimmend zwart vinyl.

Na een uitgekiende campagne op de social media hapte V2 Records toe. Zo wordt eerst het land, en dan de wereld klaargestoomd voor de verrichtingen van Sjors Veenhuis en de Averechts.

,,Jij bent niet alleen, ik ben er ook nog”, zingt Sjors in ‘Vals alarm’. Zo wordt de groep op visueel gebied bijgestaan door Sjors’ broer Sjimmie Veenhuis (en ja, zo heten ze echt), beeldend kunstenaar wiens ruimtelijke inzichten een mooie, beeldende pendant vormen voor de dramatische lagen in de muziek van Sjors Veenhuis en de Averechts.

Sjors Veenhuis: zang, gitaar en synthesizer

Sietse Iedema: gitaar en synthesizer

Ruben van de Westelaken: basgitaar, synthesizer en vocalen

Thomas Mestriner: drums en sampler

Video